Close

't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Sinds kort leest mijn man ook boeken, heel leuk! Het liefst leest hij non-fictie, maar op een gegeven moment is die put wel uitgedroogd. Ik wilde hem laten kennis maken met een waargebeurd verhaal, gegoten in een roman. Maar dan wel iets wat hem interesseert, de Tweede Wereldoorlog. Het was nu ook het uitgelezen moment om een boek met dat onderwerp te kiezen, gisteren toen ik mijn boek uitlas, was het 5 mei. En daar werkt het boek ook langzaam naar toe. Dit was onze eerste Hubbyread samen, dit gaan we zeker nog eens doen.

Boekenfeitjes

Titel: ’t Hooge Nest
Auteur: Roxane van Iperen
Uitgever: Lebowski
Genre: Waargebeurde Roman
Aantal bladzijden: 384

Blurb

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Over de auteur

Van Iperen woonde in haar jeugd onder andere in het Spaanse Malaga. Daar doorliep zij van 1990 tot 1992 de Engelse middelbare school. Op haar zestiende repatrieerde zij naar Sint-Michielsgestel, waar zij in 1995 haar opleiding aan het Gymnasium Beekvliet afrondde. Zij studeerde hierna rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een beroepsopleiding advocatuur. Vanaf 2001 werkte zij als jurist bij NautaDutilh en in het bedrijfsleven. Sinds 2011 heeft zij een zakelijke adviespraktijk De Pleitschrijver. In 2014 begon zij haar journalistieke loopbaan, als columnist van glossy magazine Jackie. Later werkte zij als freelancer voor onder meer Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, Het Parool, De Morgen, De Correspondent en Follow the Money. Sinds 2015 is zij voorzitter van de Raad van Advies van het SIDN-fonds. In 2016 was zij gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent.
In 2016 verscheen ook haar debuutroman Schuim der aarde, winnaar van de Hebban-award Beste debuutroman. In 2018 volgde ’t Hooge Nest over de geschiedenis van haar huis in Naarden, waar de Joodse zusjes Janny (1916-2003) en Lien Brilleslijper (1912-1988) tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetscentrum en toevluchtsoord voor onderduikers runden. ’t Hooge Nest stond een jaar onafgebroken in de CPNB Bestseller 60. Er kwam een Engelse vertaling (The Sisters of Auschwitz) en de rechten zijn verkocht aan Spanje, Italië en Duitsland. De productiemaatschappij van Halina Reijn en Carice van Houten gaat het boek verfilmen.
(Bron: Wikipedia)

Mijn mening

Oorlog vind ik verschrikkelijk, net zoals iedereen dat waarschijnlijk vindt. Mijn man vloog door het boek heen en was telkens ruim voor onze deadline klaar. Ik had wat meer moeite met het boek, ik ken de basis van deze nare geschiedenis, maar omdat ik er niet veel van weet had ik veel meer moeite met het verhaal. Zoveel namen, zoveel gebeurtenissen en je wilt alles onthouden. Het is een heel intrigerend verhaal, dus ik had besloten mij niet aan de deadlines te houden, maar het boek volledig tot zijn recht te laten komen. Het was het zeker waard!!
Wat een mooi geschreven boek, ik zou graag het huis bezoeken om mij onder te dompelen in de sfeer van toen. Het is heel bijzonder om te lezen hoe dapper Janny en Lien geweest zijn. Zeker denkend aan de tijd van tegenwoordig, iedereen heeft een mening over een ander… Maar als puntje bij paaltje komt, haken een hele vloot mensen af om een ander te helpen zonder dat ze er iets voor terug krijgen. Gewoon om het leven van een ander fijner maken op dat moment dat ze het nodig hebben.
Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt en bezorgde mij op vele momenten kippenvel.

Mijn favoriete karakter

Beide zussen vond ik prettige karakters. Al geeft het een heel vreemd gevoel om in dit boek iemand een favoriet karakter te noemen. Het zijn echte mensen, met echte gevoelens en veel daadkracht. Ik vind dat ik hier niet over mag oordelen, maar ben wel dankbaar voor het delen van dit verhaal. Zoals in het boek vermeld wordt: ‘Vertél dit verhaal’!

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *