Close

De mannen van Maria

Anneloes Timmerije

Dit boek sprak mij al langere tijd aan, het kwam dus mooi uit dat het te vinden was in het Bookchoice aanbod van april. Wederom was dit mijn kans! Dank je wel Bookchoice!

Boekenfeitjes

Titel: De mannen van Maria
Auteur: Anneloes Timmerije
Uitgever: Querido
Genre: Roman
Aantal bladzijden: 255

Blurb

Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een stinkende, hete puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Maria wordt uitgehuwelijkt, maar is anderhalf jaar later alweer weduwe. In Batavia valt ze op om wie ze is en wat ze doet.
Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indie. Maria, 22 jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. Èn omdat ze het wil.

Over de auteur

Anneloes Timmerije (Amsterdam, 1955)  woont en werkt in Den Haag, en een deel van het jaar in Frankrijk. Naast haar werk als freelance journalist en vertaler publiceerde zij ‘Goeie nieuwe tijd’ (1992), ‘Gemengde gevoelens – erfenis van twee culturen’ (1993) en ‘Indisch zwijgen’ (2002). In oktober 2005 verscheen haar lovend ontvangen fictiedebuut ‘Zwartzuur’ (heruitgegeven als ‘De plaats der dingen’), dat genomineerd werd voor de Selexyz Debuutprijs. Eerder werd haar debuut bekroond met de Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2006 en genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2006 en de DebutantenPrijs 2006. In het voorjaar van 2010 verscheen haar roman ‘De grote Joseph’. Samen met haar man Charles den Tex schreef zij ‘Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd’ (2014).
(Bron: Hebban.nl)

Mijn mening

De cover laat vermoedelijk een schilderij zijn van Rembrandt van Rijn, welke halverwege de 17e eeuw is gestolen. Het geeft een goed beeld van de tijdsperiode. Je ziet een vrouw met een eigen wil, sterk en een tikkeltje dominant. Dit tekent Maria. Het verhaal staat boordevol geschiedenis, hier houd ik van. Maar helaas kwam ik niet echt in het boek, het is verdeeld in 2 lange hoofdstukken, met wat kleinere hoofdstukken tussendoor. Als het verhaal verdeeld zou zijn in wat kleinere hoofdstukken (en bijvoorbeeld 3 delen) dan was het makkelijker te lezen geweest. Zeker omdat er aardig wat oudere Nederlandse termen en zinsopbouwen in staan. Het verhaal is goed, maar door het taalgebruik moet je vaak te veel je hoofd erbij houden om het goed te kunnen volgen. Jammer, ik had me er op verheugd.

Mijn favoriete karakter

Maria is mijn favoriete karakter. Je zou haar een feministe van de 17e eeuw kunnen noemen. Ze is daadkrachtig, weet wat ze wil (vooral wat ze niet wil) en voor die tijd heel modern en vooruitstrevend. Een voorbeeld voor velen.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *